Onder de naam Unique Voyage laat ik sinds eind 2019 unieke schoenentassen maken, met als doel het plastic in bagage te verminderen. Hoe ik op dat idee kwam? Het is allemaal begonnen met mijn reis door Uganda. Ook wel de Parel van Afrika genoemd, door de prachtige natuur en de overvloed aan kleuren.

De kleurrijke stoffen uit Uganda

Mijn reis door Uganda startte in Kampala, de hoofdstad van Uganda. Hier viel mijn oog vrijwel direct op de prachtige kleurrijke stoffen die werden verkocht op de markt. Ik was onder de indruk van de verschillende kleuren en prints, maar ik kon zo 1-2-3 niet bedenken wat ik hiermee kon doen. Dus liet ik de stoffen liggen. Bovendien werd het al snel tijd voor onze volgende stop: West-Uganda. 

In West-Uganda maakte ik een hike van vijf dagen door het Rwenzori-gebergte. De natuur maakte mijn hoofd leeg, en ik kreeg ruimte om na te denken. Ik ontmoette inwoners van Uganda, leerde de prachtige kanten van het land kennen, maar zag ook de armoede. Mijn reis vervolgde en mijn creativiteit kreeg de vrije loop. De stoffen had ik al die tijd in mijn achterhoofd gehouden en toen ik bijna weer terug naar Nederland zou gaan, wist ik het zeker: ik wil iets doen met die stoffen. Niet alleen omdat ze zo mooi zijn, maar ook omdat ik iets wil bijdragen aan Uganda en haar inwoners. 

Op onze weg terug naar het vliegveld maakte ik een tussenstop in Kampala waar ik Nakivubo place bezocht, de beroemdste stoffenmarkt van Kampala. Hier kocht ik hoge kwaliteit Afrikaanse wax-stof, in verschillende kleuren en prints. Ik wist nog niet precies wat ik met de stof wilde maken, maar ik kon nu wel met een gerust hart naar huis.

Tassen voor slippers, sneakers, pumps en sportschoenen

Toen ik eenmaal terug in Nederland was en een aantal maanden na mijn reis een koffer inpakte voor een weekendje-weg, viel me iets op. Alle schoenen die ik in mijn koffer deed, verpakte ik in een plastic-tas. Dat ziet er niet heel fraai uit, maar al dat plastic is ook nog eens ontzettend slecht voor de wereld. Dat moet toch anders en beter kunnen, vond ik. 

Een zoektocht naar stijlvolle en duurzame schoenentassen leverde niets op en dus heb ik uiteindelijk Unique Voyage opgericht: een merk dat unieke duurzame schoenentassen ontwerpt, met als doel het plastic in bagage te verminderen.

Het Akina Mama Project

Naast het minimaliseren van plastic in bagage, wil ik ook maatschappelijke impact maken. Daarom ben ik een samenwerking aangegaan met het Akina Mama Project van Village Enterprise. Het Akina Mama-project verbindt vrouwelijke ondernemers met vrouwelijke collega’s in Oost-Afrika, voorziet hen van de middelen die ze nodig hebben om duurzame bedrijven te creëren, en stelt ze in staat om hun families van extreme armoede te bevrijden.

In Amsterdam gemaakt

De tassen laat ik bij een textiel productieatelier in Amsterdam maken. Zij hebben als missie om de textielindustrie socialer en duurzamer te maken. Bij het atelier werken langdurig werkzoekenden of statushouders – voormalig vluchtelingen – die een speciaal opleidingstraject volgen waarbij ze ambachten en de Nederlandse taal leren. Het doel is om met dit traject de deelnemers te begeleiden naar betaald werk bij het atelier of bij een andere passende werkgever.